Featured post

REFERINȚE CRITICE

MELANCOLIA FULGERULUI      Vlad Neagoe are cosmognia în sânge. Închipuirea sa e inflamantă de spectacole terifiante, de convulsii metaf...

Friday 10 November 2023

CULTURA ROMÂNĂ ‒ CULTURĂ TUNGUSĂ (Jurnal parizian al lui Eugen Simion)

 

Șeful komsomoliștilor din Paris, Eugen Simion scrie: stau de vorbă cu Mircea Eliade, mare colecționar de mituri și eresuri știutor ca un colecționar de monede vechi, pufăie din lulea ca un personaj din Vechiul Testament să zicem ca Matusalem și-l privește impasibil pe proaspătul ipochimen.

‒ Ce e cultura română, din ce se compune? E simultană cu cultura franceză? Care e viitorul ei?

Colecționarul își belește ochii uimit.

‒ Știam că îmi vei pune asemenea întrebare. De altfel, toți savantlîcii români care mă vizitează mi-o pun și eu am răspunsul de-a gata, gata gândit la București, când traduceam articolele lui Troțkii din Pravda și le publicam în presa românească. (Surâde) Eu în fiecare an fac hagealâc la mormântul lui Troțkii, îl venerez.

‒ Dar cultura românească?

‒ Ai răbdare. Cultura românească încă nu s-a născut, cea occidentală are miturile ei, zeii ei pe care românii n-o pătrund fiindcă nu le cunosc miturile. Voi românii nu trebuie (își ia un aer de rabin) să vă centrați, să vă fixați pe ”etnocentrism”, ați văzut și voi că e o groapă și această groapă dublă nu produce cultură, ci numai crime.

‒ Atunci ce să facem, magistre?

‒ Voi românii trebuie să vă descoperiți miturile orientale care dorm în genele voastre, să le reactivați, să le faceți fecunde ca să producă cultură.

(Eugen cu fața căzută, alungită)

‒ La noi românii nu se înregistrează niciun mit oriental în afară de o superstiție de ”drac” care are rădăcină slavonă (drk) și rușii tot n-au mituri, același ”drac” la care îi zic ”ciort” (crt). Altele nu-s.

‒ Ei, le-ați ascuns în oase, nu vreți să vi le amintiți. Uite ”Călușarii” e un mit mongol, dar dacă te uiți la relațiile dintre român și român cu un ochi atent observi mituri mongole, tunguse, evence, cumane. Astea vor produce cultura română.

La ce se gândea colecționarul Eliade?

Simion i-a sărutat mâna, i-a lins-o și i-a mulțumit.     

No comments:

Post a Comment